Waarom moet je soms anderhalf jaar wachten op je rijbewijs? Nieuwszender NOS heeft een explainer gemaakt om dit uit te leggen, in bijna 8 minuten worden de problemen bij het CBR doorgenomen. Het rijvaardigheidsbureau heeft ondertussen de wachttijden al wel naar beneden weten te brengen, begin volgend jaar moet alles weer op orde zijn.

Probleem op probleem stapelde zich de afgelopen jaren op bij het CBR en sommige mensen hebben maanden of zelfs meer dan een jaar moeten wachten op een verlenging of verstrekking van het rijbewijs. Sinds 2019 staat de organisatie onder toezicht van de Kamer, de problemen worden aangepakt. Momenteel loopt er een parlementaire enquête om duidelijk te krijgen waar de knelpunten zitten.

NOS op 3 maakte een explainer, een korte video waarin alle problematiek op een rijtje wordt gezet. NOS op 3 is het jongerenkanaal van de nieuwszender. Verschillende jongeren vertellen in de video over hun ervaringen. Marvin is een jongen met een zeldzame aandoening, hij heeft anderhalf jaar niet kunnen autorijden vanwege de CBR-problemen.

Op de rit

Het rijvaardigheidsbureau moet voorlopig nog maandelijks aan de Kamer rapporteren hoe ze ervoor staan. Zolang de achterstanden rondom de medische herkeuringen nog niet zijn weggewerkt, blijft de organisatie onder verscherpt toezicht staan. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2021 alles weer op de rit is.